camilla.yndestad@lomedia.no
I forrige nummer av Arbeidsmanden kunne man lese om vekteren Adnan Ashraf som ikke fikk godkjent sykemeldingen sin av Securitas.
Dan Christian Torres Legaspi er regiontillitsvalgt for medlemmene i Norsk Arbeidsmandsforbund i Securitas.
Han mener at det største problemet med å bestride en sykmelding er at sjefene overprøver det som legene har slått fast.
– Som tillitsvalgt opplever jeg at bedriften ikke undersøker godt nok før de tar beslutningen om å bestride en sykmelding.
– Arbeidsgiver har en undersøkelsesplikt, forankret i interne retningslinjer i bedriften, som de må forholde seg til. Det synes jeg ikke blir fulgt godt nok opp, sier Legaspi.
Han legger ikke skjul på at det til tider kan være veldig tungt og krevende å stå i situasjoner der et medlem ikke har fått godkjent sykmeldingen sin.
Som tillitsvalgt er det ingenting han kan gjøre. Medlemmene må selv klage til Nav.
Mener bøter er veien å gå
Under en samling i regi av Norsk Arbeidsmandsforbund tidligere i år, tok Legaspi til ordet for å bøtelegge de bedriftene som ikke har godkjent en sykmelding, men der Nav i ettertid godkjenner den samme sykmeldingen.
Den tillitsvalgte etterlyser en lovendring som gjør at Nav kan gjøre nettopp dette.
– På den måten vil bedriften få en lærepenge – og da vil det kanskje ikke gjenta seg. Det vil også kunne gjøre det lettere for Nav å kunne behandle saker, da de vil få færre saker inn, sier Legaspi.
Reglene bør gjennomgås
Atle Sønsteli Johansen hos LO-advokatene mener at en rekke andre saker viser at dagens sykmeldingsordning ikke er så god som mange tror.
– Reglene bør gjennomgås. Det må være klarere regler for når arbeidsgiver kan bestride en sykmelding, sier Johansen.
Han trekker fram at når arbeidsgivere uten medisinsk kompetanse bestrider sykmeldinger, så blir arbeidstaker stående ganske rettsløs.
Hvilke forpliktelser arbeidsgiver skal ha og hvilken dokumentasjon som bør kreves dersom arbeidsgiver skal kunne bestride en sykmelding bør reguleres bedre, mener Johansen
Arbeidstakere som misbruker sykmeldinger kan miste retten på sykepenger og retten til egenmeldinger, påpeker advokaten.
– Det bør etableres sanksjonsmuligheter mot misbruk fra arbeidsgivers side. Og det bør også lovfestes at tillitsvalgte skal involveres i slike saker.
Han forteller at det per nå ikke er noen muligheter for å sanksjonere arbeidsgivere som misbruker reglene, men at man for eksempel kunne tenke seg at retten til å bestride sykmeldinger inndras for en periode hvis det dokumenteres misbruk fra arbeidsgivers side.
– Det ville gitt bedre balanse i regelverket, sier Johansen.
Økende trend i Norge
At arbeidsgiver bestrider sykmeldinger, er en økende trend i Norge.
Stine Olsen, direktør for Nav arbeid og ytelser, viser i saken med Ashraf til en manuell gjennomgang som viser at det har vært en økning i antall bestridelser fra om lag 1300 saker i 2022 til om lag 1900 saker i 2024.
Det er en økning på 46 prosent.
Dan Christian Legaspi forteller at han ikke sitter på håndfaste tall over hvor mange sykemeldinger Securitas har bestridt på landsbasis de to siste årene, men når det gjelder området Oslo og Akershus, så kjenner han som tillitsvalgt til i overkant av ti tilfeller.
Han utelukker ikke at det kan være flere.
Arbeidsmanden har vært i kontakt med Nav, som ikke har konkrete tall for bestridelser i Securitas.
Beskjeden fra vaktselskapet er at de ikke har ført statistikk over bestridelsene.
Securitas ønsker ikke å kommentere saken ytterligere av hensyn til personvern.
– Forventer at Nav prioriterer
Statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Ellen Bakken, skriver i en e-post til Arbeidsmanden at de har stor forståelse for at det er vanskelig å bli stående uten inntekt i påvente av at en sak skal bli behandlet av Nav.
– Det er viktig at arbeidsgiverne er seg bevisst at bestridelser er et svært alvorlig virkemiddel som kan ha store konsekvenser for de som berøres. De må ikke misbruke ordninga, sier Bakken.