JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Gi vekterne den anerkjennelsen de fortjener

– Gi vekterne den anerkjennelsen de fortjener

13 år etter terrorhandlingene 22. juli har ikke vekterne fått den anerkjennelsen de fortjener, mener forsker Heidi Gautun.
– Jeg tenker på det 22. juli hvert år, at her er det noen som gjorde en innsats og som ikke har blitt sett og fått den hederen som de fortjener, sier forsker Heidi Gautun.

– Jeg tenker på det 22. juli hvert år, at her er det noen som gjorde en innsats og som ikke har blitt sett og fått den hederen som de fortjener, sier forsker Heidi Gautun.

Håvard Sæbø

camilla.yndestad@lomedia.no 

22. juli 2011 er daværende vekter og driftskonsulent Sven-Rune Johansen en tur innom kontoret til Securitas i Karl Johans gate.

Egentlig har han gått ut i ferie, men akkurat denne dagen er han en tur innom jobben fordi han skal slå følge med en av kollegaene hjem.

Samboeren til kollegaen er frisør, og planen er å få sommerklippen på plass.

Så går bomben av. Johansen får på seg uniformen i en fei, og løper mot Regjeringskvartalet.

Som driftskonsulent har han ansvar for planlegging og en del kunde- og personaloppfølging. Oppgaven hans nå blir å løpe mellom de forskjellige vekterne og prøver å få kontroll over situasjonen. 

Securitas har mange vektere i området rundt Regjeringskvartalet, så han får kartlagt at alle er til stede og i live. En er såret og må sendes videre til sykehuset. Etter hvert bistår han i arbeidet med å hjelpe alle som er skadet. 

I dagene etterpå er Johansen – sammen med andre vektere – med på å bære lik på Rikshospitalet. Det er snakk om mange vakter, der døde kropper fraktes fra bilene til obduksjonsrommet.

Johansen var ikke alene om å snu seg rundt for 13 år siden. Cirka 300 vektere hadde en aktiv rolle i oppfølgingen av terrorhandlingene 22. juli og i dagene etter.

Men anerkjennelse for jobben de gjorde, den har latt vente på seg.

– Ble kastet ut i ekstreme oppgaver

– Vekterne ble kastet ut i oppgaver som de ikke var trent til. Mange grupper har blitt hedret og takket, men vekterne har ikke fått noen anerkjennelse og blitt takket for den innsatsen de gjorde, sier forsker i NOVA ved OsloMet, Heidi Gautun.

Hun er bestemt i sin sak når hun beskriver innsatsen som ble gjort av vekterne etter terrorhandlingene 22. juli 2011. Og hun vet hva hun snakker om.

Til rapporten «Først på stedet» fra 2012 intervjuet hun ledere og hovedverneombud i tre av de største vekterselskapene i Oslo og østlandsområdet.

Flere vektere var på jobb i sentrum, like i nærheten av og inne i Regjeringskvartalet da bomben gikk av. De var blant de første til å gå inn i Regjeringskvartalet, gi førstehjelp og ta delvis skadeledelse. En tok seg av en skadet som hadde mistet begge bena.

Vektere var også direkte involvert på Sundvolden hotell, hvor overlevende fra Utøya og pårørende ankom. Andre var med på å bære lik på Rikshospitalet, og mange stilte opp under den påfølgende roseseremonien i Oslo 25. juli.

– Mange unge ble berørt den dagen, også unge vektere som jobbet i sentrum ble rammet – og agerte. De ble kastet ut i det og utførte ekstreme oppgaver. Både sivile og ansatte i nødetatene har blitt takket for innsatsen 22 juli, hvorfor har ikke vekterne som bidro blitt takket?, spør Gautun.

Stilte opp: – Det var ikke nei fra noen. Folk avbrøt ferien, folk stilte opp og stod på døgnet rundt da det var behov, sier Sven-Rune Johansen.

Stilte opp: – Det var ikke nei fra noen. Folk avbrøt ferien, folk stilte opp og stod på døgnet rundt da det var behov, sier Sven-Rune Johansen.

Privat

– Tenker på det hvert år

13 år etter terrorhandlingene bruker Sven-Rune Johansen tre ord for å beskrive det han var vitne til: Spesielt, hektisk og intenst. Samtidig var han overveldet over hvor stor trangen til å stille opp var.

– Det var null problem å få dekket opp vakter. Selv det med bæring av lik – det var så mange som meldte seg at vi måtte velge ut hvem som kunne gjøre det. Det var ikke nei fra noen. Folk avbrøt ferien, folk stilte opp og sto på døgnet rundt da det var behov. 

Han fortsetter:

– Det var imponerende å se hvordan man klarte å mobilisere når det trengtes.

30.08.2024