JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gruveavgang skal bli klimavennlig sement

Gruveavgang skal bli klimavennlig sement

PILOTPROSJEKT: Titania i Sokndal i Rogaland.

PILOTPROSJEKT: Titania i Sokndal i Rogaland.

Alexander Worren

Det første lasset med gruveavgang fra Titania i Sokndal er blitt kjørt til en pilotfabrikk for å brukes i klimavennlig sement.

merete.holtan@lomedia.no

Hva skal man gjøre med avgangsmassene – det noen vil kalle avfall – fra gruvedrift? Spørsmålet er omstridt, og avgangsmasser blir sett på som et miljøproblem om de ikke håndteres riktig.

Nå tester bergverksbedriften Titania ut en ny type gjenbruk fra dagbruddet i Sokndal i Rogaland. Gruveavgangen, som i all hovedsak er partikler av knust stein som blir igjen etter at de verdifulle mineralene er hentet ut, skal brukes i en type sement som gir langt lavere CO₂-utslipp enn det som er vanlig.

Titania har i ti år vært i dialog med bedriften Saferock, som nå heter Cemonite, om prosjektet. I midten av mai gikk det første lasset fra dagbruddet i Sokndal til en pilotfabrikk i Sandnes.

Utslippene reduseres

Produksjon av betong står for mellom 6 og 8 prosent av verdens totale CO₂- utslipp. Den viktigste ingrediensen i betong er sement, og det er fremstillingen som står for det store utslippet.

I pilotfabrikken i Sandnes skal Cemonite ta i bruk en blanding av knust stein og såkalte geopolymer for å lage en annen type sement. Denne kan ifølge bedriften redusere utslippene av CO₂ opp mot 80 prosent.

– Endre viljen

Cemonite håper å ha de første produktene fra pilotfabrikken klare til neste år. Hvis produkt og etterspørsel er bra, kan det være aktuelt å bygge en fabrikk i Jøssingfjord, skriver Dalane Tidende.

Titania tror markedspotensialet kan være stort nok til at bedriften kan bruke opp mot halvparten av den avgangsmengden bedriften i dag deponerer, det vil si 800.000 tonn i året. Det bekrefter hovedtillitsvalgt Tron Stene.

Frank Toks, tidligere hovedtillitsvalgt i Titania og nå forbundssekretær i NAF, har tidligere sagt dette:

– I årene framover vil det bli enda større behov for alle typer mineraler i folks hverdag, men gruvedrift byr også på sår og konsekvenser for naturen. Om man får utnyttet mest mulig av både gråberg og avgangsmasse, vil det være helt nødvendig for viljen til å åpne gruver.

31.05.2024