Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
camilla.yndestad@lomedia.no
Visste du at dersom du kjøper renhold fra en bedrift, så må den være godkjent av Arbeidstilsynet?
Og at det er forbudt å kjøpe renhold fra bedrifter som ikke er registrert i renholdsregisteret, som er Arbeidstilsynets godkjenningsordning for renholdstjenester? Dette gjelder både for bedrifter og privatpersoner som kjøper renholdstjenester.
Ikke det, nei. Da er du i selskap med flesteparten av dem som kjøper renhold hjemme.
I en fersk undersøkelse fra Samarbeid mot svart økonomi (SMSØ) kommer det fram at bare seks prosent har kjennskap til renholdsregisteret.
Vanskelig å kartlegge mørketall
I undersøkelsen oppgir ni prosent at de har handlet svarte tjenester i hjemmet – som for eksempel barnepass, hjemmehjelp og hagearbeid – de siste to årene.
24 prosent av disse har kjøpt renholdstjenester svart, eller er usikker på om de har kjøpt dem svart. Renhold er den tjenesten flest sier de har snytt på skatten.
Det er i alle fall dette forbrukerne som har blitt spurt selv sier, men: Det er grunn til å tro at tallet i realiteten er høyere.
Ifølge leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Brede Edvardsen, er det vanskelig å kartlegge mørketallene. Rett og slett fordi mange kvier seg for å oppgi at de kjøper svart, fordi det er ulovlig.
– Vi kan uansett konstatere at det er en for stor andel som kjøper renhold svart og at det er for mange som ikke kjenner til renholdsregisteret, sier Edvardsen.
Gro Ellingsen, som er leder for treparts bransjeprogram renhold i Arbeidstilsynet, sier seg enig.
– Når det gjelder tall og beregninger på omfanget av svart arbeid i privatmarkedet, så er dette en utfordring. Dette mangler vi, men vi samarbeider med partene i arbeidslivet for å prøve å skaffe oversikt og få et oppdatert kunnskapsgrunnlag, sier hun.
Grunnen til at det er utfordrende handler om underrapportering og mørketall, ifølge Ellingsen.
Ikke alle er klar over at de kjøper svart
Det er bare seks prosent av dem som er spurt som vet om renholdsregisteret. Samtidig som sju av ti sier at de har kjøpt renhold hvitt.
Ser vi nærmere på disse tallene, er det 62 prosent som sier at de har kjøpt renhold fra en bedrift, mens 36 prosent har kjøpt av en privatperson.
Når så mange som 94 prosent ikke vet at de etter loven må sjekke om renholdsselskapet de bruker er godkjent av Arbeidstilsynet, hvordan kan de da vite at selskapet de bruker, vasker hvitt?
Ansvarlig for undersøkelsen hos Skatteetaten, Jon Arild Ruud, påpeker at mange kan ha trodd at de har kjøpt tjenestene hvitt, selv om det er svart.
– Bare seks prosent kjenner til renholdsregisteret. Det er altfor få, så her må noe gjøres, sier Ruud.
Mathilde Horvei i Verian, som har utført undersøkelsen på oppdrag fra Skatteetaten, støtter Ruud på at alle som kjøper svart nok ikke er klar over det.
Horvei understreker i tillegg at tallene i undersøkelsen må tolkes med varsomhet. Det er bare 199 personer i undersøkelsen som har svart at de kjøper renhold i hjemmet, og det er et for lavt tall til at man kan slå fast at svaret er gyldig på et allment nivå.
– Forbudt å kjøpe svarte tjenester
Forbundsleder Edvardsen tror det vil være vanskelig å gjøre en nøyaktig kartlegging av svart renhold i hjemmene, men mener at om man hadde klart å håndheve eksisterende regelverk bedre enn det man gjør i dag, så hadde man hatt et litt annet overblikk over bransjen.
– Før allmenngjøring og godkjenningsordning kom på plass, hadde man veldig lite oversikt over bedriftsmarkedet i renholdsbransjen. Etter innføringen av renholdsregisteret og intensiv oppfølging fra Arbeidstilsynet, har man nå god kontroll på aktørene i bransjen, sier Edvardsen.
Han legger til:
– Det ville man hatt om man hadde klart å håndheve disse reglene på hjemmemarkedet også. Det er allerede forbudt å kjøpe svarte tjenester, sier han.