JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kullets tid på Svalbard er over

Svalbard: Store Norske

Kullets tid på Svalbard er over

Administrerende direktør i Store Norske, Rune Midtgaard, gir ikke så mye som et glimt av håp til dem som ønsker at det fortsatt skal tas ut kull på Svalbard. 
Ikke lønnsomt: Det er ikke lønnsomt å fortsette med gruvedrifta på Svalbard, sier administrerende direktør i Store Norske, Rune Midtgaard.

Ikke lønnsomt: Det er ikke lønnsomt å fortsette med gruvedrifta på Svalbard, sier administrerende direktør i Store Norske, Rune Midtgaard.

Sissel M. Rasmussen

ane.borrud@lomedia.no

– Det blir ikke videre drift i Gruve 7 etter neste sommer, og det blir ikke åpnet en ny Gruve 8, sier administrerende direktør i Store Norske, Rune Midtgaard, med klar og tydelig stemme.

Det er over tre år siden styret i Store Norske vedtok å legge ned Gruve 7. Staten, ved Nærings- og fiskeridepartementet, eier 100 prosent av aksjene bedriften. Dermed var det en politisk beslutning å stenge gruva. 

Vedtaket ble gjort etter at lokalstyret i Longyearbyen bestemte å stenge kullkraftverket i byen. 

Formålet for driften av Gruve 7 er nemlig å sørge for kullforsyningen til Longyear Energiverk, noe som også står i vedtektene til Store Norske.

Ikke lønnsomt framover

Kullkraftverket ble lagt ned i oktober i fjor, og den første planen var å stenge gruva samtidig. Så fikk den leve i to år til. 

– Da Russland invaderte Ukraina i februar 2022, ble det mangel på industrielt kull og prisene steg til værs. Vi gikk til næringsdepartementet og ba om å få fortsette å ta ut kull i to år til, under forutsetning av at det skulle gå til industrielle formål, var trygt og ikke behov for statstilskudd, forklarer direktøren.

En ny kontrakt med den tyske kunden Clariant ble undertegnet fram til 2025, med fastpris på kullet – og med overskudd til Store Norske. 

Det kullet som er sendt til Tyskland fra Gruve 7, har spesielle egenskaper og brukes blant annet i støpeformer til metallindustrien. 

Ifølge Midtgaard er det nok industrielt kull igjen fram til neste sommer.

– Det er mye kull igjen i gruva etter det, men det er av dårligere kvalitet. Kullprisene har falt tilbake, gruva er gammel og sliten, vi må bruke mer ressurser på sikkerhet og transport av kullet har blitt dyrere. Det er ingen lønnsomhet i videre drift, selv om det hadde vært tilgjengelig kull av industrikvalitet, fortsetter han.

Når gruva stenger, vil 70 av 130 ansatte i Store Norske bli sagt opp. 

– Det er krevende å avvikle egne arbeidsplasser, slår Midtgaard fast. 

Fortsatt garantist for norsk bosetning

Helt siden Svalbard ble norsk gjennom Svalbardtraktaten i 1920, har det vært viktig for norske myndigheter at det har bodd nordmenn på øya. For selv om traktaten anerkjenner norsk suverenitet over Svalbard, sier den samtidig at borgere og selskaper fra alle land som har sluttet seg til avtalen, skal likebehandles. 

At det bor mange nordmenn på øya, underbygger Norges posisjon som suveren stat over området. Helt fra 1930-tallet har Store Norske vært viktig for å oppfylle suvereniteten på øya, gjennom kull og norske gruvearbeidere. 

I den ferske stortingsmeldingen om Svalbard fra juni i år, slås det igjen fast at det er et overordnet mål at det skal opprettholdes en stabil, norsk bosetting for å sikre norsk suverenitet på øya. 

Betyr nedleggelse av gruvedriften at Store Norske abdiserer som statens styringsverktøy på Svalbard? Overhodet ikke. For selskapets formål er også «forvaltning og utvikling av boliger og næringsbygg, samt industriell- og annen virksomhet som understøtter de overordnede målene i norsk svalbardpolitikk».

Men hva betyr dette i praksis? Rune Midtgaard ramser opp: Boliger, næringsbygg, sørge for at det kommer varer til og fra Svalbard fra fastlandet – og grønnere energi. 

– Store Norske har gått fra å være arbeidsintensiv til kapitalintensiv. Før var vi en stor arbeidsgiver, nå legger vi til rette for andre arbeidsgivere, slår administrerende direktør Rune Midtgaard fast. 

Miljøvennlig energi

Da Arbeidsmanden for tre år siden intervjuet daværende direktør i Store Norske, Jan Morten Ertsaas, la han vekt på at Store Norske skulle ta lederposisjon i omstillingen fra fossil til fornybar energi i arktiske strøk, og at dette ville gi nye stabile, norske arbeidsplasser når gruvearbeiderne forsvinner.  

Tre år senere slår nåværende direktør fast at det kommer til å ta lang tid før Store Norske har 130 ansatte igjen, når gruvedriften blir lagt ned. 

Hvor lenge det er til arktiske strøk kan være selvberget med fornybar energi er det ingen som vet. Heller ikke Rune Midtgaard. 

– Men vi kommer til å måtte ha diesel lenge framover. I tillegg til for eksempel sol, vind eller bergvarme, slår han fast. 

Før var vi en stor arbeidsgiver, nå legger vi til rette for andre arbeidsgivere.

Administrerende direktør Rune Midtgaard

Store Norske

Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS ble stiftet i november 1916.

Norsk suverenitet over Svalbard i 1920 ga økt motivasjon til å bygge opp Longyearbyen og gruvedrifta, til tross for lave kullpriser og dårlige tider. 

For å sørge for fortsatt kullutvinning på Svalbard hadde Store Norske behov for økt kapital. Staten ønsket økt kontroll på selskapet, og i 1976 ble Store Norske et statsselskap.

Staten overtok samfunnsdriften i Longyearbyen fra Store Norske på tidlig 90-tallet.

Begynnelsen av 2000-tallet var storhetstid for kulldriften på Svalbard. Den nye gruva Svea Nord sørget for flere år med solid driftsresultat, og Longyearbyen hadde et yrende familieliv hvor nær 50 prosent var sysselsatt innen gruvevirksomheten.

Vedvarende lave kullpriser satt Store Norske i en tøff økonomisk situasjon. Lunckefjell åpnet i 2014, men kun etter ett års produksjon ble kulldriften i Lunckefjell/Svea satt i driftshvile, og så vedtatt å permanent stenges.

Opprydningsarbeidet i Svea og Lunckefjell er ferdig i år, og gruve­samfunnet er tilbakeført til naturen.

Kilde: https://www.snsk.no/historie

11.10.2024