JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Connie får endelig underlomp

Private anlegg

Connie får endelig underlomp

Lønnsoppgjør: Connie Ravndal jobber som betongarbeider og er fornøyd med ny tekst i tariffavtalen.

Lønnsoppgjør: Connie Ravndal jobber som betongarbeider og er fornøyd med ny tekst i tariffavtalen.

Jan Inge Haga

Nå må bedriften betale for underlomp, det vil si varmt undertøy, og ikke bare for det ytre arbeidstøyet. Anleggs­arbeiderne fikk også en lønnsøkning.

camilla.yndestad@lomedia.no

– Det er fantastisk! Vi jobber ute i all slags vær, og det betyr mye for oss alle at bedriften nå må dekke for eksempel ullundertøy, sier Connie Ravndal.

Hun jobber som betongarbeider, og er litt ekstra fornøyd om dagen.

For: Da Norsk Arbeidsmandsforbund på den ene siden og Byggenæringens Landsforening (BNL) ble enige i forhandlingene om overenskomsten for private anlegg 7. mai, var det med en ny setning i § 7 Arbeidstøy/verneutstyr: Nå skal bedriften betale for underlomp og ikke bare for det ytre arbeidstøyet.

– Det er noe vi har diskutert i lang tid, så det var utrolig kjekt at det kom inn, sier Ravndal.

Heving av minstelønn

I tillegg til at bedriften skal dekke underlomp, ble partene også enige om at tarifftillegget heves med 7 kroner per time. 

Det vil si at alle anleggsarbeiderne skal gå opp 7 kroner i timen, pluss lønnsøkningen de blir enige om i lokale forhandlinger. 

Partene ble også enige om at fagbrev-tillegget heves fra 13,50 til 15,50.

Minstelønna heves med 15 kroner per time, til 255,75 kr for 37,5 timers uke. 

«Løfte luft»

At minstelønna heves med 15 kroner, vil ikke bety mer på lønnsslippen for de fleste av anleggsarbeiderne. De aller fleste har lokale forhandlinger og ei lønn som er høyere enn minstelønnssatsene. Derfor kaller de krav om økt minstelønn for «å løfte luft». Det er likevel viktig for bransjen, som har mesteparten av sine kontrakter med offentlig byggherrer, at minstelønnssatsene går opp. 

Forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter sier at ansatte hos entreprenører og underentreprenører ikke skal ha dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som står i landsomfattende tariffavtaler. 

Derfor er minstelønnssatsene i tariffavtalene viktige. Jo høyere minstelønn, jo mer må de utenlandske selskapene betale sine ansatte, og jo mindre mulighet har de til å underby norske anleggsbedrifter. 

Sagt med andre ord, så blir minstelønna i tariffavtalen liggende som en bunn for lønnsnivået som de utenlandske selskapene kan gi arbeiderne sine.

Digitale verktøy

Partene ble også enige om et nytt punkt under §3 Lærlinger. Nå skal lærlinger som ikke får avholdt fagprøven, og ikke er skyld i dette selv, få utbetalt differansen til fagarbeiderlønn for tiden utover to måneder.

Et annet nytt punkt, ligger under §6 Redskapshold. Om man bruker egne digitale verktøy i arbeid, som telefon, skal det avtales en kompensasjon i bedriften for dette.

Etter at partene hadde gjort sitt, sendte Arbeidsmandsforbundet ut resultatet til uravstemning til anleggsarbeidere som jobber i en bedrift med tariffavtale. Det ble et overveldende flertall for, med 89 prosent som stemte ja.

31.05.2024