JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Neste år kan Silje kreve egen garderobe

Anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører

Neste år kan Silje kreve egen garderobe

I DIALOG: Silje Sanden er klar for å gå til Løvaas Maskin og sette fram kravet om egen garderobe ute på anleggsplassene fra juli 2025. – Jeg har allerede snakket litt med bedriften om det, og dialogen er god, sier hun.

I DIALOG: Silje Sanden er klar for å gå til Løvaas Maskin og sette fram kravet om egen garderobe ute på anleggsplassene fra juli 2025. – Jeg har allerede snakket litt med bedriften om det, og dialogen er god, sier hun.

Paul S. Amundsen

Silje Sanden har jobbet som lærling i vei- og anleggsfag i tre år. Bare én gang har hun hatt tilgang til eget toalett og garderobe for damer når hun har vært ute på jobb.

merete.holtan@lomedia.no

I årets tariffoppgjør fikk anleggsarbeidere på maskin­overenskomsten gjennomslag for et viktig krav for bransjen – og spesielt for kvinnene.

Ved hovedoppgjøret i 2022 kom det inn i overenskomsten at det skal legges til rette for separate garderober og toaletter for damer og menn, men teksten ga rom for å gjøre unntak:

«På rigg med mindre enheter for inntil 10 personer kan det avtales med bedriftstillitsvalgte at separate garderober og toalett sløyfes, når dette likevel ikke vil bli benyttet» het det.

Denne formuleringen ville Arbeidsmandsforbundet ha fjernet.

Forbundet mente at alle rigger skal ha separate garderober, uansett størrelse, og i år fikk de kravet gjennom.

Fra og med 1. juli 2025 skal det dermed være tilgjengelige damegarderober uansett størrelse på brakkeriggen.

Ikke alltid toalett

For Silje Sanden er dette gode nyheter. Hun jobber for Løvaas Maskin i Bergen, og blir sendt ut på dagsjobber på ulike anlegg i og utenfor Bergen sentrum.

Noen oppdrag strekker seg over to-tre dager, andre over flere måneder. For Silje og kollegaene har det vært fast praksis å møte opp på kontoret til Løvaas og skifte til arbeidsantrekk i garderoben der hver morgen, før de kjører til anleggsplassen for dagens oppdrag.

På selve anleggsplassen stiller bedriften med en mobil brakke, med felles toalett for menn og kvinner.

Er arbeidet lagt til Bergen sentrum, har Silje og kollegaene måttet oppsøke toaletter i butikker, på bensinstasjoner eller hoteller.

– Jeg har full forståelse for at det er utfordrende for bedriften å stille med toalett og garderobe på oppdrag som bare varer en dag, hvor det også er liten plass til å sette opp en brakke. Men det er litt flaut å komme i skittent arbeidsantrekk til en butikk eller et hotell og spørre om å få låne toalettet.

Silje sier at ordningen med å skifte på kontoret har gått greit og at bedriften aldri har stilt noe krav om at arbeiderne skal stille rett på anlegget på morgenkvisten.

Hun opplever likevel at Løvaas gjerne vil at hun og kollegaene møter på oppdragsstedet dersom det lar seg gjøre.

Lærlingen har vært tre år i bedriften, men bare én gang opplevd å ha tilgang til å skifte for seg selv ute på arbeid.

Oppdraget varte i en uke, og anleggsplassen var på en avstengt vei med god plass til separate brakker.

Forbundssekretær Frode Engen sier at den nye teksten i overenskomsten betyr at jenter har krav på egen garderobe og toalett ute på anleggene så lenge bedriften pålegger arbeiderne å møte der.

Han legger til at arbeidstakerne uansett har krav på eget toalett når de er ute på jobb.

– Bedriftene må legge til rette enten ved å kjøpe brakker som er delt for gutter og jenter, eller sende to mobile brakker.

– Ikke blir skremt vekk

Silje Sanden er vara i tariffrådet for maskin og med i forbundets kvinnenettverk Erna.

Lærlingen mener at tariffkravet om separate garderober er viktig for bransjen som helhet.

– Vi jobber jo for å få flere jenter inn i bransjen vår, og da må vi sikre at de ikke blir skremt vekk. Sånn teksten var før, var det lettere for arbeidsgivere å fraskrive seg ansvaret for å skaffe egne garderober.

– Imøtekommer nye krav

Daglig leder i Løvaas Maskin, Eirik Løvaas, skriver i en e-post at bedriften «selvsagt vil imøtekomme de nye kravene», og legger til at arbeidere i Bergen sentrum har hatt tilgang til toalett: «Avtaler rundt den løsningen vi har hatt som bedrift, har vært innenfor gjeldende regelverk.»

Daglig leder understreker at Silje Sanden og kollegaene har hatt skiftemuligheter ved arbeidets start og slutt på bedriftens adresse.

31.05.2024