JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra 1. mai får Jana mer å rutte med

Fra 1. mai får Jana mer å rutte med

Årslønna øker: Jana Walzer jobber som renholder hos ISS i Steinkjer. Nå får hun litt over 22.000 kroner mer i årslønn.

Årslønna øker: Jana Walzer jobber som renholder hos ISS i Steinkjer. Nå får hun litt over 22.000 kroner mer i årslønn.

Sebastian Bang

11,50 mer i timen, høyere tillegg for fagbrev og økt godtgjørelse til sko. Det er noen av resultatene fra forhandlingene for renholderne i privat sektor.

camilla.yndestad@lomedia.no

– Jeg synes det er et greit resultat, men samtidig er det også litt trasig at det ikke ble mer, sier Jana Walzer.

Renholderen, som jobber hos ISS i Steinkjer, er sånn passe fornøyd.

Etter to dager med forhandlinger ble LO og Norsk Arbeidsmandsforbund på den ene siden og NHO/NHO Service og Handel på den andre siden natt til 18. april enige i forhandlingene om renholdsoverenskomsten.

Alle renholdere som er på denne overenskomsten får et tillegg på 11,50 i timen. Omregnet til en årslønn, med et årsverk på 1950 timer, øker årslønna for en renholder med topp ansiennitet fra cirka 448.500 kroner i året til 471.000 kroner.

Dette er renholdere som er ansatt i private renholdsbedrifter som gjør rent ute hos kunder.

I tillegg kommer tillegget for å ha fagbrev, som heves fra 13,50 til 14,50 i timen og nattillegget som heves fra 27 til 29 kroner.

Godtgjørelse for sko heves fra 700 kroner til 1000 kroner for arbeidstakere som jobber mer enn et halvt årsverk, og fra 250 til 500 per år for dem som jobbere mindre enn et halvt årsverk.

Tøffe forhandlinger

Jana Walzer forteller at hun hadde forventet at lønnsøkningen skulle blitt bedre.

– De som ikke har fagbrev, kommer ikke over ramma på 5,2 prosent i det hele tatt, sier hun.

Leder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, ledet forhandlingene for renholderne, og forteller at de er godt fornøyd med resultatet, både med det økonomiske og med tekstendringene.

– Vi er glade for å ha landet det – for det var tøffe forhandlinger. Jeg synes motparten vår fortjener skryt for å ha vært konstruktive og for å ha lyttet til det vi har sagt, sier han.

Edvardsen mener at ramma er oppnådd, men legger til at det jo spørs hva man legger inn i regnestykket:

– Det er klart, at om du ikke får noen av de tilleggene som har blitt forhandlet fram, så kan du være i underkant av ramma. Men vi mener at totalt sett, så er vi på ramma, sier Edvardsen.

Kompetansereformen

I frontfaget ble Fellesforbundet og Norsk Industri enige om å begynne på en stor etter- og videreutdanningsreform, kalt kompetansereformen. 

Renholderne verken kan eller vil kopiere reformen fra frontfaget, man skal sette seg ned og skisserer en egen etter- og videreutdanningsreform for renholdsbransjen. Utvalget skal være ferdig til neste hovedoppgjør, i 2026.

Walzer roser arbeidet som forhandlingsdelegasjonen fra Arbeidsmandsforbundet har gjort, og er i alle fall klar på hva hennes svar i uravstemningen blir:

– Jeg skal uansett stemme for at jeg er fornøyd, sier hun.

26.04.2024